Пребарувај по датум:
2020-04-29

Помош и поддршка на лицата во трето доба во кризна состојба

Медицински персонал посетуваат лица во трето доба на територија на град Скопје во кризна состојба со цел помош на најранливата категорија на граѓани за спречување на ширење на COVID – 19. Тие ги извршуваат основните здравствени прегледи на старите лица мерење на крвен притисок и гликемија, советување за терапија, пазарување на прехранбени продукти и хигена, набавка на рецепти од матичен лекар и набавка на лекови, дистрибуција на прехранбени пакети и пакети за дезинфекција и хигена за социјално ранливи стари лица. Посетени се повеќе од 400 стари лица, на дневна основа се реализира во просек 10 до 15 повици за психосоцијална поддршка на стари лица од страна на обучен тим за давање на психосоцијална поддршка.

Финансиските средства за реализација на овие активности на Црвениот крст се обезбедени од Фондацијата на Coca-Cola компанијата и Пивара Скопје.“

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.