Пребарувај по датум:
2020-04-24

Поддршка од Француска амбасада

Нашите долгогодишни соработници од Француска амбасада продолжуваат со поддршка, како за нашите редовните активности така и во оваа вонредна ситуација.  Тие обезбедија финансиски средства со кои се купија 350 семејни пакети со прехрамбени производи.  Пакетите преку нашата мрежа на професиналци и волонтери на Црвен крст на град Скопје и  5-те Општински организации на Црвен крст во Скопје,  ќе се дистрибуираат до социјално загрозени и ранливи граѓани  со цел намалување на ранливоста во овој период. 

Благодарност до целиот тим на Француска амбасада за придонесот во хуманитарните активности на Црвен крст.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.