Пребарувај по датум:
2019-07-16

Поддршка на Д Фестивал-Дојран

Поддршка на Д Фестивал-Дојран

Црвен крст на град Скопје во соработка со Пасворд продукција и оваа година го обезбедуваше Д-Фестивал во Дојран, кој оваа година беше најпосетен, со повеќе од 6000 посетители. Тимот за одговор при катастрофи при Црвен крст на град Скопје беше присутен со 9 лица, доктори и парамедици кои од 11 до 15 јуни вршеа 24 часовни асистенции и интервенции на посетителите.

Беа асистирани повеќе од 200 лица, а повредите беа од од типот на посекотини, крварења и шинувања.

Поддршка на Д Фестивал-Дојран

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.