Пребарувај по датум:
2022-10-21

Победници на ликовниот конкурс

Во рамките на ПХВ програмата секоја година се одбележува ПХВ недела од 21-27 септември. Оваа година имаше повик за ликовен конкурс на тема “Промоција на хумани вредности” за ученици од 6 до 9 одделение. Пристигнаа 550 цртежи и истите беа разгледувани од страна на трочлено жири, од кои двајца академски сликари.

Честитки за Вероника Стојанова од ПУ Гоце Делчев с.Пирава – цртеж испратен преку Црвен крст Валандово. Таа ја доби наградата за надобар цртеж на тема „Промоција на хумани вредности“ во категорија 6 и 7 одделение, техника дрвени боички.

 

Честитки и за Лора Христовска од ОУ Јоаким Крчовски- цртеж испратен преку Црвен крст Крива Паланка. Таа ја доби наградата за најдобар цртеж на тема „Промоција на хумани вредности“ во категорија 8 и 9 одделение, техника мешана-комбинирана.

И двете девојчиња ќе имаат можност со своите семејства да престојуваат еден викенд во нашиот центар Солферино во Струга.

Честитки за уметничките и да продложат да творат и да ја пренесуваат пораката на солидарност, хуманост и љубов преку уметноста!

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.