Пребарувај по датум:
2018-05-05

ПХВ ПЕХАР

Традиционално секоја година се доделува ПХВ пехар во рамките на ПХВ програма. Истиот претставува награда за онаа општинска организација, односно дисеминаторот и целата група младинци кои изработиле најмногу мали проекти со ознака сонце, односно проекти со кои се прават трајни промени во заедницата. Оваа година имаме вкупно 22 мали проекти со Сонце од кои Радовиш-4 проекти, Кочани-3 проекти, Охрид-3 проекти, Гостивар-3 проекти, Велес-2 проекти, Прилеп-2 проекти, Виница-1 проект, Кавадарци-1 проект,Неготино-1 проект, Струмица-1 проект и Центар-1 проект. Општинската Организација на Црвен крст Радовиш ова година е носител на ПХВ Пахарот заради бројот на изработените проекти наградени со сонце. Манифестацијата за доделување на Пехарот ќе се случува пред крај на месецот каде пред бројна публика, пред родители, претставници на целните групи, волонтери како и пред таткото на градот –градоначалникот, ќе биде направена презентација на нивните резултати и на сработеното на што сите се гордееме.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.