Пребарувај по датум:
2020-04-02

Партнери во поддршка

Партнери во поддршка

Фондацијата Отворено Општество Македонија обезбеди 1.900 пакети храна и 1.900 пакети хигиена , кои се наменети за ранливи целни категории-лица  во Шуто Оризари, во Тетово, Куманово, Гостивар, Прилеп, Битола, Делчево, Виница и Пехчево.  Дистрибуцијата низ градовите ќе се одвива преку Општинските Организации на Црвен крст во соработка со партнерите на Фондацијата,  Ириз, Романо Чачипе, Сонце, НРЦ Куманово, Станица ПЕТ, KXAM. Истата е планирана да започне на 03 април и да заврши на 10 април.

Благодарност за придонесот во хуманитарните активности на Црвениот крст со што директно се намалува ранливоста на нашите граѓани.

Партнери во поддршка

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.