Пребарувај по датум:
2021-03-12

Осма ЦКА-ПХВ онлајн работилница

На 11.03.2021 се оддржа осма ЦКА-ПХВ онлајн работилница со наслов „ Дигитална комуникација и комуникација на социјални мрежи. Истата беше реализирана од ПХВ инструкторот @Vjosa Ismaili.

Преку работилницата учесниците се запознаа со терминот дигитален отпечаток, нашето позитивното влијание на социјалните медиуми и неговата важност и многу други интересни и корисни нешта.

Учествуваа 110 учесници, волонтери од различни ООЦК. Од присутните кои ги пополнија евалуациите, 83% се изјаснија дека работилницата е многу корисна, 86% дека е интерактивна, и 83% се изјаснија дека работилницата е интересна. Сите, односно 100% би ја препорачале работилницата на своите врсници.

Некои од коментарите се: „Бев многу импресионирана, супер примери”, “Севкупно ПХВ е проект со бескрајно преубави идеи“ ,“Одлична работилница, супер тема, а најмногу од се ми се допадна полот (квизот) што го правевме!“ “Мислам дека ова е тема за која не се зборува често,а навистина е важна-Благодарам Вјоса “.

Продолжуваме заедно!

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.