Пребарувај по датум:
2017-03-28

Одбележување на Светски ден на туберколоза

Клуб на млади при Црвен крст на град Скопје се приклучи кон одбележување на Светскиот ден на туберколоза под мотото “Здружени да ја елеминираме туберкулозата-никој да не биде заборавен”. Пред спомен куќата на Мајка Тереза волонтерите делеа промотивни флаери, а имаше и штанд на кој секој случаен минувач имаше можност да го провери своето знаење и да одговори на квиз прашања поврзани со туберколозата. За сите заинтересирани кои се вклучија во активноста имаше пригодни подароци. Голем број на нашите сограѓани беа дел од ова активност и покажаа солидни знаења. Aктивноста се спроведува во соработка со Црвен крст на Р.Македонија а е поддржана од Министерство за здравство на РМ, во рамки на проектот ДОТС интервеции во РМ, финансиски поддржан од Глобалниот фонд.

 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.