Пребарувај по датум:
2017-03-13

Одбележување на Осми март во дневниот центар за стари лица

Денес во просториите на дневниот центар за стари лица во ДХО „Даре Џамбаз“ беше одбележан денот на жената Осми март. Активноста беше одбележана заедно со корисничките на трите дневни центри при Црвен крст на град Скопје и штитеничките на домот за стари лица „Дабевски“. На самиот настан се поведе дискусија за борбата на правата на жените во Македонија во минатото и денес, односно се дискутираше за придонесот на жената во општеството, жената како столб на општеството и семејството и дискриминацијата на жената.   Првиот претседател на Црвен крст на Република Македонија г. Живко Поповски Цветин им наслика и подари слики на присутните. Во разубавувањето на атмосферата придонесе и комичарот Војо Китановски, кој се појави изгледајќи како Јосип Броз Тито и со stand up комично шоу им го развесели денот на возрасните дами во центарот.

Во дневниот центар за лица во трето доба при Црвен крст на град Скопје во текот на целата години се организираат активности и настани кои говорат за правата на жените и нивната водечка улога во општеството.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.