Пребарувај по датум:
2023-03-01

Oдбележување на Недела на борба против срцевосадни заболувања

Во рамки на социјалниот сервис ,,Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови’’ на 23 февруари се одбележа “Неделата на борба против срцевосадови заболувања”.

Корисниците од дневните центри имаа можност да се информираат и едуцираат за причините и превенција од кардиоваскуларните заболувања од Др. Анита Јанјиќ.

Во рамките на неделата а под мотото ,,Нека бие радост во ритамот на љубовта” во соработка со ZAN MITREV се реализираше четиричасовна работилница со кардиолог, тимот психолози и физотерапевти.

Организиран беше и јавен настан за мерење на шеќер во крвта и крвен притисок, бесплатни кардиолошки и педијатриски прегледи за ранливо население, а благодарение на кино Cineplexx MK волонтерите поминаа забавно попладне со децата херои кои имаат направено интервенција во клиниката.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.