Пребарувај по датум:
2024-04-25

Одбележување на Недела на солидарност

Традиционално и оваа година корисниците од социјалниот сервис ,,Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови’’ под мотото „Вашиот прилог- значајна помош” од 15 до 21 април ја одбележа Неделата на солидарност. Во рамките на оваа недела корисниците од дневните центри за стари лица донираа конзервирана храна за подготовка на хуманитарни прехранбени пакети, поддршка во оваа собиран акција дадоа и Lions Club Darma. На 17 април корисниците подготвија 80 топли оброци и беа доставени во Пунктот за бездомници при Црвен крст на град Скопје.

Целта на оваа активност во оваа „Недела на солидарснот” е да се подигне свестна на населението за меѓусебната поддршка, како и да се обезбеди соодветна помош за најранливите категории на граѓани.

Лицата во трето доба уште еднаш покажаа како е да се биде солидарен и хуман!

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.