Пребарувај по датум:
2008-05-09

Одбележан Светскиот Ден на Црвениот крст и Црвената Полумесечина

По повод 8 мај-Светскиот ден на Црвениот крст и Црвената полумесечина, Црвен крст на град Скопје, се вклучи во глобалното одбележување на овој значаен датум.

Под мото КЛИМАТСКИ ПРОМЕНИ, ПРЕДИЗВИК НО И ОБВРСКА,  акцент ставивме на запознавање на населението со климатски промени и едукација за тоа што секој од нас може да направи за спас на планетата Земја.

Централната манифестација се случи на плоштадот Македонија во периодот од 11:30-12:30 каде беа поставени два штанда на кои нашите младинци делеа флаери за климатски промени. За цело време се читаа пораки, факти за планетата и покани за предавањето кое се одржа во домот Даре Џамбаз истиот ден.
Предавањето во ДХО Даре Џамбаз го реализира доц. др. Мирко Трипуноски декан на Факултет на факултетот за економски науки при ФОН Универзитетот во Скопје, во соработка со асс. мр. Мирјана Матевска и мр. Ивица Јосифовиќ од неговата катедра. На предавањето беа присутни сите стручни служби од ООЦК на град Скопје, претставници од ЦКРМ, тимовите за подготвенот и дејствување при катастрофи, клубот на млади, претставници од Министерство на екологија, студенти од катедрата за Екологија, студенти од ФОН, комисиите при ЦК на град Скопје, новинари и др.

По завршување на предавањето во истите простории се направи мала презентација за начинот на справување на минатогодишните катастрофи (пожари и горештини) во Скопскиот регион од страна на Црвен крст на град Скопје, Единица за одговор при катастрофи како и инструменти кои ќе се користат во иднина. Исто така се промовираше Весникот на ЦК на град Скопје Нова димензија, кој излезе по повод 08 Мај
Како втора фаза поврзана со оваа активност се планира предавачот да обучи двајца младинци (запознаени со ова тема) кои ќе одржат предавања во 10 основни училишта на територија на град Скопје на темата КЛИМАТСКИ ПРОМЕНИ, ПРЕДИЗВИК НО И ОБВРСКА. Потоа се планира мини работилница која ќе резултира со изложба.

На овој начин се надеваме дека ќе придонесеме во подигањто на свеста за значењето на правилниот однос на секој од нас кон планетата Земја, ќе го следиме глобален тренд, а воедно ќе ги промовираме активностите на Црвениот крст.

 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.