Пребарувај по датум:
2022-03-15

Обука за ПХВ дисеминатори

На 10 и 11 март се реализираше обука за ПХВ дисеминатори во ПХВ циклусот за 2022 година. Вкупно беа обучени 40 дисеминатори, предложени од страна на своите матични ООЦК. Пред се тоа се лица кои сакаат да работат со младинците и кои сакаат да направат промени во своите заедници.  За полесна работа и оставање на повеќе простор за прашања, дисеминаторите беа поделени во две групи, во двата дена. Обуката траеше по 4 часа во која дисеминаторите се запознаа со ПХВ програмата, со активностите кои треба да се спроведат на локално ниво, со нивните обврски и поддршка која треба да ја овозможаат на младите во процесот на изработка на малите проекти, како и со своите ПХВ ментори.

Ова година, 9 ПХВ инструктори се пријавени за ПХВ ментори, и истите ќе дадат дополнителна поддршка на дисеминаторите и ќе ги водат низ целиот процес за подобра реализација на програмата во нивната средина.

Во секоја ООЦК ќе бидат вклучени по 20 младинци или вкупно 800 младинци и се очекува во секоја ООЦК да се изработаат околу 4 проекти од областа акција во заедницата и интеркултурна акција или околу 150 мали проекти на ниво на целата држава.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.