Пребарувај по датум:
2024-02-05

Обука за ПХВ дисеминатори – ПХВ циклус 2024 година

Овој викенд (03-04 февруари), во Скопје, се одржа обука за ПХВ дисеминатори. Обучени и мотивирани беа 37 дисеминатори предложени од страна на своите Општински организации на Црвен крст. За време на обуката беа присутни и 10 ментори кои низ процесот на изработка на малите проекти ќе им дадат поддршка на дисеминаторите.

Во наредиот период ќе бидат спроведени 111 обуки на кои 1 200 младинци ќе добијат обука за дисеминација, за изработка и документирање на малите проекти. Потоа, во период од 2 месеци, младите на терен ќе изработуваат мали проекти за добробит на заедницата. Се очекува изработка на повеќе од 150 мали проекти преку кои ќе им се помогне на повеќе од 3 000 лица.

Програмата Промоција на хумани вредности е Национална програма за регрутирање и задржување на волонтерите во редовите на Општинските организации на Црвениот крст. Функционира повеќе од 25 години во нашата држава и брои повеќе од 30 активни инструктори.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.