Пребарувај по датум:
2019-01-20

ОБЕЗБЕДУВАЊЕ НА ТРАДИЦИОНАЛНИОТ ПРАЗНИК БОГОЈАВЛЕНИЕ ВОДИЦИ 2019

Традиционално, Црвен крст на град Скопје и оваа година даде логистичка и медицинска поддршка во обезбедувањето на верскиот настан Богојавление Водици. Настанот се одржа на р. Вардар, под мостот Слобода и на истиот зедоа учество 140 верници.

Имајќи ги предвид ниските температури и непредливото ниво на вода на р.Вардар, оваа година, успешното и безбедно одвивање на настанот беше предизвик како за екипите на Црвениот крст така и за другите чинители.

За безбедноста на учесниците во вода беа задолжени 40 волонтери и вработени на ЦКГС, екипи на Центарот за безбедност на вода кои заедно со Тимот за спасување на планина поставија систем јажиња и спасителен чамец со спасители во неопрени кои беа подготвени да вадат потенцијални давеници од ладните води на Вардар.

Екипите на Тимот за одговор при катастрофи поставија и тријажни центри и пружија поддршка на спасителите од брегот. На настанот, беа евидентирани 10 интервенции кои за среќа беа успешно санирани.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.