Пребарувај по датум:
2024-04-26

NotAlone

Црвен крст на град Скопје се вклучи во глобалната кампања на Меѓународната федерација на Црвен крст и Црвена полумесечина со наслов #NotAlone или Не сте сами. Целта на истата е да се сензитивизира јавноста за проблемите со кои се соочуваат мигрантите и за тоа дека не се сами во нивното патување и прилагодување во новата средина, често проследено со многу предизвици.

Во училиштето СУГС “Васил Антевски Дрен”- Скопје беше организиран литературен и ликовен конкурс на тема #NotAlone или Не сте сами.

Денеска, 25 април, во просториите на училиштето во присутво над 150 учесници се организираше настан на кој се изложија ликовните творби, се прочитаа најдобрите есеи и се врачија наградите. Учениците имаа можност во возилото на Црвениот крст да проследат VR (Virtual Reality) видео во кое се зборува за мигранти и нивното патување.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.