Пребарувај по датум:
2020-02-26

Недела за борба против срцевосадови заболувања

Во рамки на одбележување на “Недела за борба против срцевосадови заболувања”, мобилните тимови за хуманитарна асистенција на бегалци и мигранти распоредени на северната граница на РСМ, одржаа две предавања, и тоа за наставниот кадар при ООУ  “Рилиндја”  во с. Лојане, како и за наставниците при ООУ ”Браќа Рибар” од село Табановце.

Целта на предавањето беше запознавање на наставниот кадар со заштита и превенција од настанување на срцеви заболувања, при што за сите наставници беа обезбедни флаери за едукација и запознавање со сите ризик фактори кои доведуваат до разни срцевосадови заболувања.

Со предавањата беа опфатени вкупно 26 наставници од двете регионални основни училишта во општина Липково и Куманово.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.