Пребарувај по датум:
2020-03-09

Месецот на љубовта во име на сите наши срцеви херои

Под мотото ,,МЕСЕЦОТ НА ЉУБОВТА ВО ИМЕ НА СИТЕ НАШИ СРЦЕВИ ХЕРОИ”  Црвен крст на град Скопје во соработка со ZAN MITREV CLINIC   ја одбележи неделата за борба против срцево садови заболувања. Во  просториите на клиниката  се реализираа искуствени  работилници со психолог, физиотерапевт и нутриционист на следните теми:

Најсилните срца имаат најмногу лузни – што можам јас да направам за своето срце?

Да се биде активен за здраво срце

Колку исхраната придонесува за добро здравје и енергија?

Младите внимателно слушаа и активно се вклучија во секоја работилница и посебно важно за нив беше што секој од нив имаше можност да разговара и  се посоветува со тимот од ZAN MITREV CLINIC за се што ги интересира, а е значајно за нивното здравје.

Исто така во рамките на активностите се организираа и бесплатни прегледи за 10 деца од семејствата на баратели на азил.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.