Пребарувај по датум:
2021-03-01

Мали чекори за значајни животни промени

Во насока на промовирање на здравјето како приоритет во соработка со клиника Жан Митрев, од 21-28 февруари, се одбележа неделата за борба против срцево садови заболувања. Целта на заедничката активност е подигнување на свеста за ризиците кои ги носат срцево садовите заболувања но и превенција преку здрави животни навики.

Во рамки на неделата се организираа мерење на сатурација на кислород во крвта –активност наменета за граѓаните, бесплатни прегледи за корисници со интелектуална попреченост од дневниот центар ,,Пролет” како и пост ковид прегледи за ранливо население.

Претставник од Црвен крст на град Скопје со психолог и медицинска сестра од клиниката, посетија и 3 семејства чиј член има направено интервенција. Целта на истата беше постоперативна поддршка како на лицето така и на неговото семејството.

И оваа година 20 младинци имаа можност да слушнат и добијат корисни совети од страна на тимот психолози, физиотерапевт, нутриционист и генетичар.

Сончевото време се искористи и за заедничко дружење на волонтерите со малите херои со вродени срцеви аномалии кои во клиниката поминаа успешна интервенција но и дел од нив се учесници на летниот камп кој во х. Солферино, Струга со Zan Mitrev го организирааме долги години.

За време на сите активности за внимаваше на мерките за заштита.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.