Пребарувај по датум:
2022-08-15

Летен камп за млади

Во рамки на Твининг програмата со Црвен крст Телемарк-Норвешка, претставниците од одделот на млади при Црвен крст на град Скопје, беа дел од летниот камп за лица со попреченост на островот Харалдвиген . Истиот е традиционална активност и се организира секоја година. Деновите на младите беа исполнети со многу забава, кајакарење, маскембал забави, прошетки, возења со чамци, организан риболов како и посета на најголемата зоолошка градина во Норвешка во градот Кристијансанд. За време на кампот, младите од двете организации имаа можност да разменат искуства со акцент на работа со лица од оваа категорија.

Во рамките на посетата покрај состаноците се оддржа и средба во Fratelli hus, место  каде младите од Норвешка имаат состаноци но и различни креативни работилници. Катчето претставува простор каде младите имаат одлична можност за меѓусебно дружење и разменување идеи.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.