Пребарувај по датум:
2018-02-20

“Јахја Кемал” дел од ПХВ програма

Од оваа година и училиштето “Јахја Кемал” е дел од ПХВ приказната. Иако и до сега младите од ова училиште беа вклучени во програмата преку свои градови каде живеат, од оваа година на нивно барање програмата е прилагодена за нив и нивните потреби. Од нивна страна веќе е назначен дисеминатор кој ќе ја мотивира и поддржува својата група, а се реализираа и двете обуки, за дисеминација и како се изработуваат мали проекти. Ученици во текот на следната недела ќе ја проследат и третата обука, како да ги документираат малите проекти и потоа во период од 2 месеци ќе бидат на терен, ќе истражуваат, организираат и ќе креираат проекти од областа на социјално хуманитарна дејнсот, грижа во заедница како и на полето култура.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.