Пребарувај по датум:
2008-09-27

Искачување на голем Кораб 2008

По повод денот на независноста на Република Македонија, по покана на Планинарското друштво Кораб, тимот за спасување на планина на ЕОК на ЦКРМ учествуваше во обезбедување на меѓународната планинарска акција Искачување на голем Кораб 2008 год.

На оваа меѓународна манифестација учествуваа околу 1700 луѓе од кои 400 лица беа учесници од други држави.

За време на искачувањето до врвот на голем Кораб помош за разни повреди од тимот за спасување на планина побараа околу 200 лица, меѓу кои и неколку сериозни повреди (проблеми со срце, скршеници), како и проблеми  со крвниот притисок.

Тимот покрај тоа што ги згрижи сите повредени, во регионалниот ЦУГ на Скопје и Тетово пријави 3 пожари, и на крај ја очисти патеката од врвот до базата.

На манифестацијата присуствуваа и преставници на АРМ, Министерство за екологија, Министерство за здравство, ЦУК, Министерство за земјоделие, Агенција за млади и спорт и др.

 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.