Пребарувај по датум:
2018-06-07

#IChooseToReuse

Здружувањето на колективниот постапувач Нула Отпад ДОО Скопје со Црвен Крст на град Скопје и СОС Детско село Македонија е со главна цел намалување на отпадот и реупотреба на стари, а сепак исправни апарати за домаќинство.

Целта е да се подигне свеста за придобивките од селектирањето и реупотребата на користени и исправни апарати. Црвен крст на град Скопје и СОС Детско село ќе овозможат пристап до социјално загрозените лица кои имаат потреба од уреди за домаќинство кои се сеуште во употреба.

Граѓаните може да се јаваат на ЕКО ЛИНИЈАТА 070 236 000 и преку целиот систем ќе овозможиме апаратите да стигнат исправни и во функција до семејствата кои имаа потреба од вакви апарати.

Со иницијативата, гипоттикнуваме сите кои се грижат за здрава и чиста животна средина и кои сакаат да им помогнат на други семејства да се јават на ЕКО линијата.

Нула Отпад води грижа за правилно управување со отпадот и споведување на три основни начела : реупотреба, намалување и рециклирање !

Поддржи го и ТИ нашето мото,

#IChooseToReuse

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.