Пребарувај по датум:
2024-04-23

English club – Клуб за изучување на англиски јазик

На иницијатива на лице од Украина- професорка по англиски јазик, формирана е група за изучување на англиски јазик составена од лица од Украина со привремен престој во РСМ. Лицата, двапати во неделата, посетуваат часови во просториите на Црвен крст на град Скопје, активно се посветени на изучување на јазикот и со задоволство ја следат динамиката на поставените задачи. Сите потребни материјали за изведување на часовите се обезбедени од страна на ЦК на град Скопје.

Посебна благодарност до професорката Дариа Коџабоз, енергична и посветена личност, одговорна за реализација на оваа активноста која предизвика интерес и мотивација кај сите заинтересирани лица.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.