Пребарувај по датум:
2008-12-07

ЕДНОДНЕВЕН ТРЕНИНГ-СЕМИНАР НА ОПШТИНСКИТЕ

Црвениот крст на град Скопје во соработка со општинските организации во Скопје постојано се грижи за оспособување и  кадровско и организационо јакнење на општинските тимови за одговор при катастрофи.

Во таа смисла на 16 ноември 2008 год на Водно се организираше еднодневен тренинг-семинар за оспособување на тимовите за правење на брза проценка при евентуална катастрофа, подигање и растурање на шатори и укажување на прва помош на реалистичко прикажани рани и повреди.

Домаќин на овој тренинг беше Општинската организација на Црвен крст Кисела Вода.

Тимот за логистика на ЕОК на ЦКРМ ги следеше активностите на подигање и растурање на шатори, правење на брза проценка и за храната на учесниците.

Тренинг семинарот беше успешен. Иако временските услови беа лоши, програмата се реализираше.

 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.