Пребарувај по датум:
2020-05-08

Донација за Инфективна клиника

По повод 8 мај- Светски ден на Црвениот крст и Црвена полумесечина, во магацинските простории на Црвен крст на град Скопје во Момин Поток, денес се реализираше донација на артикли од листата на приоритетни потреби на Министерството за здравство, наменета за Клиниката за инфективни болести во Скопје. Донацијата е дополнителна поддршка за оваа институција, во услови на зголемена фреквенција на пациенти. За потребите на клиниката набавени се неопходни материјали (1650 парчиња постелнина, ќебиња, перници, пешкири)  кои и беа предадени на Др. Мирјана Пехчевска Поп-Илиев Организациски Директор на Универзитетска Клиника за Инфективни болести и фебрилни состојби. На настанот присуствуваше и се обрати г. Ламбро Патче од Пивара Скопје, во име на донаторот на финансиските средства за реализација на оваа активност обезбедени од Фондацијата на Coca-Cola компанијата и Пивара Скопје. Од име на Црвен крст на град Скопје, симболично беше подарен букет црвени рози за менаџментот и сите медицински лица на Клиниката, во знак на благодарност за нивната ангажираност.

Денешнава донација е само уште еден позитивен пример за солидарност, општествена одговорност и поттик за меѓусебна помош и поддршка во услови на пандемија.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.