Пребарувај по датум:
2008-10-19

Ден на гладта 16 Октомври

Црвениот крст на град Скопје во соработка со 5-те ООЦК на територија на наШиот град традиционално се вклучува во одбележувањето на 16 Октомври, ден на борба против гладот.

Во рамките на овие активности за истиот ден (16.10.2008 четврток) се поставија мали Штандови на  три локации во градот и тоа во ГТЦ (во периодот од 12:00-20:00 часот) и ТЦ Лептокарија (во периодот од 17:00-21:00 часот) и ТЦ Бисер (18:00-20:00 часот). Пункт е поставен и во гимназијата НОВА.

На истите се продаваа Шољи и вредносни бонови наменски изработени за потребите на кампањата. Носители на оваа активност се младите.

Средствата собрани од овие пунктови Ќе се наменат за изготвување на пакети со прехрамбени продукти за зимскиот период за социјално загрозени семејства, во координација со ООЦК.
Кампањата, како и начините на донирање за поддрШка на истата беа промовирани и преку сите пиШани и електронски медиуми.
На овој начин се надеваме дека Ќе ги ублажиме потребите на социјално загрозените семејства за зимскиот период и Ќе потсетиме за проблемите со гладот кои се уШте постојат речиси насекаде во светот.

 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.