Пребарувај по датум:
2021-02-16

Безбедно училиште и покрај Корона-19

Црвениот крст на град Скопје во текот на месец февруари, во соработка со Град Скопје и град Нинберг, оддел за меѓународна соработка, поддржани од Engagement Global во соработка со Service Agency, а финансирани од германско федерално Министерство за економска соработка и развој, спроведе активности во рамките на проектот „Безбедно училиште и покрај Корона“.

Целта на проектот е подобрување на превенцијата од Ковид-19 во средните училишта и обезбедување дезинфекциски средства за истите.

Во 25 средни училишта на територија на град Скопје се дистрибуирани и поставени:

  • 290 дозери за сапун
  • 290 дозери за хартија
  • 598 харија
  • 1 450 л. течен сапун
  • 460 п. влажни марамици
  • 460 л. средство за дезинфекција
  • 460 постери
  • 4 600 флаери за ученици

Продолжуваме да бидеме поблиску до нашите граѓани и заедно со нашите партнери во поддршка на заштита од Ковид-19.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.