Пребарувај по датум:
2021-05-12

Бајрамски цвет

Веќе четири години во соработка со СУГС “Цветан Димов” ја организираме активноста “Бајрамски Цвет”. Во маркетот Viva Fresh во населбата Чаир беше поставено дрвото, а на картичките во форма на цвет беа запишани желбите на лицата со попреченост кои го посетуваат центарот за индивидуална терапија ,,Dua Ylberin”.

Идејата е заедно да им го разубавиме празникот Рамазан Бајрам но и да ја поттикнеме јавната свест за нивна полесна интеграција во општеството.

Желбите се остварени и подароците се доставени. 👏👏👏

Ви благодариме на сите за поддршката ❤

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.