Пребарувај по датум:
2021-05-28

#18CKAPHV

На 27 мај се оддржа осумнаесетата ЦКА-ПХВ онлајн работилница со наслов „Движењето на Црвениот Крст и Црвената Полумесечина – хуман императив во кризи и конфликти“. “. Истата беше реализирана од страна на Љупчо Молковски а воведот го даде Валентина Крстевска. Учествуваа 70 учесници, волонтери од различни ООЦК, наставници и заинтересирани учесници. Од присутните кои ја пополнија евалуација во форма на анкета преку која ја евалуираа работилницата. 86% се изјаснија дека работилницата е многу корисна, 86% дека е многу интерактивна, и 93% се изјаснија дека работилницата е интересна.

Сите, односно 100% би ја препорачале работилницата на своите врсници 💪🏻

Некои од коментарите се:

👉🏻 “Одличен пристап!“

👉🏻 “ Одличен предавач, кој многу добро и на интересен начин ја пренесе темата до нас, учесниците! ”

👉🏻 “Прекрасно”

#phv2021 #18rabotilnica #crvenkrst

Продолжуваме заедно! ❤️

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.