Пребарувај по датум:
2021-04-14

Волшебно велигденско дрво

Црвен крст на град Скопје во соработка со ЈУ Меѓуопштински центар за социјална работа и Рамстор Мол по шести пат ја организира активноста Волшебно велигденско дрво. Со цел разубавување на претстојните празници но и многу радост и насмевки истата е наменета за корисниците од дневниот центар за церебрална парализа и центарот за лица со интелектуална попреченост ,,Пролет”. Картичките во форма на јајце се закачени на велигденското дрво кое е поставено на главниот влез во трговскиот , а сите граѓани кои сакаат да допринесат за исполнување на некоја од желбите можат подароците да ги остават на пултот за информации во маркетот Рамстор. Активноста трае до 27.4 , а остварените желби ќе ги достават волонтерите на Црвен крст во центрите кои тие секојдневно ги посетуваат.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.