Пребарувај по датум:
2023-12-18

Волшебна елка на желби

Црвен крст на град Скопје во соработка со Ramstore Mall – Skopje, Меѓуопштински центар за социјална работа и центарот за поддршка на згрижувачки семејства и оваа година по 15 пат ја организираат активноста “Волшебна елка на желби” наменета за децата сместени во згрижувачки семејства.

Лампионите со желбите се поставени на големата елка во молот, а идејата е сите хумани граѓани, општествено одговорни компании, организации да бидат оние кои овие желби ќе ги остварат

Подароците може да се остават на пултот за информации кај маркетот Рамстор до 27 декември!

Да се потрудиме сите заедно да им приредиме вистинска празнична магија.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.