Пребарувај по датум:
2021-04-05

Волонтери во акција

Црвен крст на град Скопје заедно со 5-те ООЦК на територија на град Скопје, продолжува со континуираните активности за борба против КОВИД-19, овој пат давајќи директна поддршка на Министерство за здравство / Ministria e Shëndetësisë а со тоа и на целата заедница.

Од денеска, волонтерите на Црвениот крст започнуваат со ангажман во арена ,,Борис Трајковски’’ каде ќе се врши процесот на вакцинација на населението. Вкупно ќе бидат вклучени 42 волонтери распоредени во две смени.

Предвидено е граѓаните на самиот влез да да се обратат кај тимовите на Црвен крст каде треба да се пополни согласност, а потоа ќе бидат упатени на вакцинација.

Уште 12 волонтери остануваат позиционирани во поликлиниките ,, Јане Сандански”, “Чаир” и “Букурешт’ каде веќе еден месец тече процесот на вакцинација и ревакцинација.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.