Пребарувај по датум:
2023-11-03

Uhudler 2023

Во период од 26-29 октомври 2023 г., на покана на Австриски Црвен крст, во рамки на нивната национална симулациска вежба „Uhudler 2023“, во својство на набљудувачи учество зедоа и двајца преставници на ЦКРСМ-Црвен крст на град Скопје.

Во иста улога присуствуваа и преставници на ЦК Албанија, Србија, Црна Гора, Хрватска, БиХ и Словенија.

На вежбата, на која учестуваа над 400 волонтери од сите региони на Австриски Црвен крст, преку симулација на неколку сценарија (повредени во тунел, повредени на концерт, повредени на аеродром, напад во училиште, труење со отрови) ја демонстрираа својата подготвеност во делот на ПП.

Целта на вежбата е кординиран одговор во кризни ситуации и е добра можност да се види внатрешното единство на едно национално друшто како и соработката со другите институции во системот.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.