Пребарувај по датум:
2024-05-27

Учество на регионална конференција

На регионалната конференција за родова еднаквост при намалување на ризикот од катастрофи, како ученик на една од панел дискусиите се вклучи Сузана Т. Пауновска – секретар на Црвен крст на град Скопје.

Осврнувајќи се на прашањето и примерите за социјално мапирање, споделено беше искуство за намалување на ризикот од катастрофи во нашата заедница и каква улога имаат жените во таа сфера. Тргнувајќи од досегашното искуство со мигрантските прашања и процесот на локална интеграција, како и климатските промени како ризик фактор, претставена беше клучната улогата на жените и позитивни примери од нашиот локален контекст.

Конференцијата беше одлична можност да се споделат, но и да се слушнат позитивните искуства од регионот, како и да се засилат напорите за адвокативност и лобирање за женските права пред релевантните институции во државата.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.