Пребарувај по датум:
2022-02-14

Секогаш во служба на граѓаните

Како секој викенд, така и овој, Планинската станица на Водно беше во функција на планинарите, љубителите на планина и секој оној кој сака да поминува време во природа. По добиениот повик на дежурниот телефон 072/269-876 за повреден планинар на  новогодишна патека на Водно, дежурната екипата од Планинската станица на Црвениот крст се упатила кон посочената локација.

Лошите временски услови, мразот и снегот на патот дополнително ја усложиле и така сложената ситуација. Повредената планинарка била имобилизирана и безбедно спуштена до Средно Водно и потоа со возило на Црвениот крст транспортирана до Ургентен клинички центар.

Благодарност до  случајните минувачи-планинари, кои несебично  помогнале за безбедно спуштање на повредената.

Упатуваме апел до посетителите на Водно  да бидат крајно внимателни при движење  од Средно Водно до врвот Крстовар.

Планинската станица на Црвен крст финансиски е поддржана од Град Скопје.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.