Пребарувај по датум:
2024-06-05

Резултати во ПХВ програма-2024 година

Младите уште еднаш покажаа дека тие се вистинските херои во нашата заедница. 1200 млади со поддршка на 40 дисеминатори, 11 ментори и 33 ООЦК изработија 169 мали проекти. ­­­­­Од нив, 117 беа оценети со највисока оценка – фаза 5, 49 проекти – фаза 4 и 3 проекти – фаза 3.

Вкупно се изработени 39 проекти кои се оценети со сонце, проекти кои долгорочно смениле нечиј живот. Овие проекти беа изработени во Пробиштип 5 проекти, Карпош 3 проекти, Гостивар 3 проекти, Охрид 3 проекти, Куманово 3 проект,  Прилеп 2 проекти, Чаир 2 проекти, Неготино 2 проекти, Радовиш 2 проекти, Кисела Вода 2 проекти, Кавадарци 2 проекти,  Виница 1 проект, Битола 1 проект, Крива Паланка 1 проект, Штип 1 проект, Центар 1 проект, Велес 1 проект, Гевгелија 1 проект, Скопје 1 проект,  Демир Хисар 1 проект, Кичево 1 проект.

На заедничко задоволство, за прв пат 21 ООЦК имаа изработено проекти со сонце, што ни укажува дека има подобрување на квалитетот при изработка на проектите.

Честитки за сите кои допринесоа за одличните резултати, за промените кои се направени во заедницата, за подршката дадена на младите, за поттикнување на волонтерството и за градење на трајни вредности.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.