Пребарувај по датум:
2020-05-13

Поддршка за ранливо население

Во насока на помош на социјално ранливи категории граѓани поради КОВИД-19 (Коронавирус) , со поддршка од УСАИД и УНИЦЕФ,  набавени беа средства за дезинфекција и заштита кои во текот на месеците април и мај 2020 година,  преку Црвен крст на град Скопје и дел од Општинските организации на Црвен крст низ РСМ, се дистрибуираа. 2 350 пакети со хигиенски производи беа поделени на ранливи семејства од Шуто Оризари, населбата Тризла Прилеп, за семејства од н. Бајро Битола, од н. Керамидница– Гостивар и од с. Црник, Делчево. Поддршка во лоцирање на корисниците даде и Министерството за труд и социјална политика на РСМ, преку регионалните центри за социјална работа. 

Во рамки на донацијата, доставени се и поголеми количини средства за дезинфекција, заштитни ракавици, маски, дезинфициенси за површини и до институции кои згрижуваат деца и млади, лица со посебни потреби и ранливи корисници- Завод Демир Капија , Завод за рехабилитација Бања Банско Струмица, Дом за деца без родители Битола, Завод за рехабилитација Топанско Поле, ЈУ 25 Мај , ЈУ 11 Октомври (мали групни домови)

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.