Пребарувај по датум:
2022-09-16

Обука за врснички едукатори по Прва помош

Во период од 08.09 до 11.09.2022 година, во рамки на кампањата „Прва помош за млади“ се оддржа обука по прва помош во тренинг центарот „Солферино“ – Струга, организирана од страна на Црвен крст на Град Скопје и 5те општински организации. Обуката беше спроведена од страна на меѓународни тренери по прва помош при ЦКГС.

На обуката учествуваа 25 волонтери од 5те ООЦК кои беа обучени за основи на првата помош како и за врснички едукатори кои во иднина своето знаење ќе го пренесат на своите соученици во основните и средните училишта се со цел подигање на јавната свест кај младите за значењето на првата помош.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.