Пребарувај по датум:
2024-02-02

Обука за ПХВ ментори

На 31 јануари се одржа онлајн состанок за ПХВ ментори за подобро и полесно спроведување на овогодинешниот ПХВ циклус. Вкупно се пријавени 10 ментори, кои се искусни волонтери и долгогодишни инструктори во програмата. Секој ментор во просек ќе менторира 4 дисеминатори, односно 4 ООЦК. Ќе ги водат низ процесот на обуки, мотивација со младите, работа со малите групи, поддршка во изработка на извештаите, поддршка во процесот на изработка на малите проекти, документирањето како и подготовка на видео записите за секој изработен проект.

Веќе овој викенд ќе биде реализирана обуката за 37 дисеминатори предложени од ООЦК. Обуката ќе биде реализиран во Скопје, а потоа ќе започна период на обуки во ООЦК и период за изработка на малите проекти.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.