Пребарувај по датум:
2022-02-25

Обука за користење на наменски возила

На ден 23 февруари во рамките на проектот ,,Развој на деловни услуги за интегрирана грижа и поддршка во Црвениот крст на РСМ,, поддржан од Австриската Агенција за развој, Австриски Црвен крст и Швајцарски Црвен крст, беше спроведена обука за користење на наменските возила наменети за обезбедување на транспорт на лица кои според здравствената состојба не се наоѓаат во животозагрозувачки ситуации.

Обуката беше составена од теоретски дел на кој беа преставени начините на кои вработени за оваа услуга ќе воспостават комуникација со корисници. Практичниот дел на обуката беше насочен кон правилна употреба на медицинска количка, носилка, и давање на поддршка и помош на лицата – корисници од постарата категорија на граѓани.

Обуката беше спроведена од страна на претставникот од Австрискиот Црвен крст, Кристијан Диемт со поддршка на вработените лица на проектниот тим при Црвен крст на РСМ и Црвен крст на град Скопје.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.