Пребарувај по датум:
2020-02-27

“Љубовни ноти”

Концерт „Љубовни ноти“ беше инициран пред 11 години а оваа година концертот  се реализираше на 25 февруари (вторник) во Skopje Marriott Hotel во соработка со средното музичко училиште “Илија Николовски-Луј”.

Темата на овогодинешниот концерт беше „ВРЕМЕПЛОВ“, и на истиот се изведоа безвременски хитови од домашната и странска музичка сцена. Гостите на настанот, со донација во касичките на Црвениот крст, ја поддржаа хуманата иницијатива која исто така премина во традиција. Имено, сите собрани средства од концертот, се наменети за купување на пригодни подароци на жените оперирани од канцер, кои заедно со членките на здружението „Животна искра“, ќе ги посетиме на 8-ми март, на клиниката за Онкологија и ќе им подариме мали подароци во знак на внимание и поддршка кон нивната борба со ова заболување.

Низ „времепловот“не водеа Снежана Конеска Руси, Борче Начев,Софија Н. Трифуновска, Марко Новески. Покрај учениците од средното музичко училиште “Илија Николовски Луј” – Симеон Коруноски, Пејиќ Теодора, Магдалена Алексовска, Петреска Македонка, како и музичката група Васил Ангелов и Space band, Верица Ристевска, Пере Нокаут, Jaна Спирковска, бендот “2BE” и Денис Димоски.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.