Пребарувај по датум:
2008-03-01

Големото Финале на ЦКА-ПХВ Црвен крст на град Скопје

Од вкупно 1189 младинци од цела Македонија, кои се приклучија на ЦКА-ПХВ циклусот, оваа година изработија 77 малечки проекти за добробит на заедницата во којашто живеат. 45-те од нив се издвоија со својата активност и посветеност во изработката на проектите и беа повикани да присуствуваат и земат учество на финалната работилница за 2007 година.

На овогодинешнава Финална работилница освен претставниците на најдобрите проекти и дисеминаторите ментори на најголем број на високо оценети проекти, присуствуваа и најдобрите младинци и дисеминатор од имплементирањето на ПХВ во Р.Србија како учеснцици-гости. Исто така беа присутни и претставници од МКЦК Скопје, МКЦК Белград и МКЦК Сараево, како и претставник од Национално друштво на Албанија.
Оваа финална работилница претставуваше круна на се она што се работеше во текот на целиот циклус, а со својата динамика и позитивна атмосфера, воедно и едно одлично заокружување на истиот. Истата финализираше со краток филм и со памфлета во која се објаснети сите проекти поединачно и истата ќе биде доставена до сите ООЦК.
Од вкупно 77 проекти од Македонија и 10 од Србија, од пресекот се гледа дека 19 проекти за цел имале помош на социјално загрозени лица, 32 проекти- помош на хендикепирани лица, 6 од нив создале подобра животна средина, со 1 проект се помогна на стари лица, 10 од нив пружиле помош при едукација, 4 проекти имаа за цел помош на деца без родители , 10 од нив помогнале на болни лица, додека 5 проекти оствариле дружба со најразлични категории на деца.

 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.