Пребарувај по датум:
2024-06-03

Дожд од сонциња во ПХВ програма

Од 21 мај до 02 јуни, во центарот Солферино, Струга се одржа ПХВ подготвителната работилница. 18 инструктори, искусни и долгогодишни волонтери дадоа придонес во прегледување и евалуирање на 169 мали ПХВ проекти изработени од страна на 1.200 младинци. Проектите беа изработувани во перидот март-мај  2024 година.

Од вкупниот број на проекти, 39 проекти се оценети со сонце, а тоа се проекти кои навистина дадоа голем придонес на заедницата, односно долгорочно смениле нечиј живот.

Сите проект се инспирација и гордост на нашата младина! Тие уште еднаш покажаа дека се амбасадори на хуманоста!

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.