Пребарувај по датум:
2008-03-06

Активности во рамките на неделата на борба против ракот

Во пресрет на празникот на жената 8- ми Март, младите од клубот на млади на Црвен крст на град Скопје, традиционално во соработка со здружението Животна искра, ги посетија пациентките на дел од клиниките на Клинички центар.

Младите на пациентките од одделот за Торако-васкуларна и дигестивна хирургија и за жените од клиниката за Онкологија им подарија цветови и со топли зборови им го честитаа престојниот празник.
Со овој скромен придонес сакаме уште еднаш да дадеме и хумана димензија во празнувањето на денот, почит, но и поддршка за жените кои на овој ден се далеку од своите домови и блиски, како и да им покажеме дека мислиме на нив со желби за нивно подобро здравје.

 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.