Пребарувај по датум:

Донирај

Со донирањето ни помагате во реализација на нашата мисија, овозможувате заедно да го ублажиме човековото страдање, да го заштитиме здравјето и да ја унапредиме социјалната состојба а со тоа да обезбедиме почит и достоинство за човековото битие.

Донирај

Ви благодариме за поддршката, преку која постигнуваме повеќе и стигнуваме подалеку а дополнително заедно ја промовираме солидарност и хуманост.

Црвен крст на град Скопје
Ул.11 Октомври 42а
1000 Скопје
Телефон: 02/3139-578
Е-маил: skopje@redcross.org.mk

 

Жиро сметка: 370011100019943 
ЕДБ 4030984254785 
Депонент Еуростандард Банка

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.