Пребарувај по датум:

Новости

2020-04-07
Следејќи ги владините препораки за заштита на здравствените лица, Црвен крст на град Скопје од минатата недела за своите ангажирани волонтери на проектот за хуманитарна...
2020-04-06
Секој се обидува да го даде својот придонес, и на свој начин  да им ја олесни состојбата  во која се наоѓаат другите. Овој пат, Црвениот...
2020-04-02
Социјалниот сервис за грижа на стари лица поддржан од страна на Град Скопје непрекинато функционира и во време на вонредна состојба. Сите 200 корисници стари и изнемоштени...
2020-04-02
Фондацијата Отворено Општество Македонија обезбеди 1.900 пакети храна и 1.900 пакети хигиена , кои се наменети за ранливи целни категории-лица  во Шуто Оризари, во Тетово,...
2020-03-30
Следејќи ги препораките на СЗО за превенција и контрола на КОВИД-19, Мобилните тимови при Црвен крст на град Скопје распоредени на северната граница, деноноќно работат...
2020-03-30
Нашите соработници, групацијата Нектар и Фруктал како и нивен логистички партнер Кола, донираа 14.000 сокови. Донираните производи преку Црвен крст на град Скопје и Општинските...
2020-03-27
Од 23 до 27 март, млечен ресторан С&М даваше поддршка на ранливи групи граѓани преку Црвениот крст на град Скопје. Секој ден беа донирани 30...
2020-03-26
KFC, цел месец, секој ден, ќе обезбедува по 30 гратис оброци за членовите на 10-те мобилни тимови на Црвен крст на град Скопје кои обезбедуваат...
2020-03-25
Нашите администратори лоцирани во 5-те Општински организации на Црвен крст и во Црвен крст на град Скопје вредно работат и одговараат на вашите јавувања.  Воспоставивме...
2020-03-25
Започнувајќи од денес 24.03.2020 (вторник) Црвен крст на град Скопје со финансиска поддршка од Државна Лотарија на Република Северна Македонија ќе врши дистрибуција на хигиенски...
2020-03-23
Casino FlaminGo Hotel донираше околу 2 т. хуманитарна помош во овошје, зеленчук и прехранбени продукти, кои беа доставени во магацинските простории на Црвен крст на град...
2020-03-20
Црвен крст на град Скопје заедно со 5-те Општински организации на Црвен крст кои дејствуваат на територија на главниот град, започна со сервисна услуга за...
2020-03-17
Од утре (среда, 18 март 2020), Црвениот крст на град Скопје, во соработка со Пивара Скопје, почнува со реализација на активност наменета за обезбедување логистичка поддршка...
2020-03-16
Согласно годишниот интегрален план за крводарителски акции за 2020 година, за овој период беа планирани крводарителски акции во средните училишта и факултетите. По донесените мерки...
2020-03-16
Соогласно препораките од Владата на Република Северна Македонија за заштита од COVID 19, Екипи на Црвениот крст на град Скопје подржани од ООЦК на територија...
2020-03-16
Помош и поддршка за Општинска организација на Црвен крст Дебар, која директно дава поддршка на своите граѓани во својата заедница. Испорачана дополнителна помош во униформи,...
2020-03-10
Во пресрет на празникот 8ми март, волонтерите од Клуб на млади при Црвен крст на град Скопје во соработка со здружението "Животна искра" традиционално ги...
2020-03-09
Под мотото ,,МЕСЕЦОТ НА ЉУБОВТА ВО ИМЕ НА СИТЕ НАШИ СРЦЕВИ ХЕРОИ”  Црвен крст на град Скопје во соработка со ZAN MITREV CLINIC   ја одбележи...
2020-03-02
Во рамки на програмата за обуки за Личен асистент на лица со попреченост при Црвен крст на Република Северна Македонија-Црвен крст на град Скопје, 23...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.